Nenašli jste, co potřebujete? Napište nám: info@atelierumeni.cz

Výrobci kvalitních uměleckých potřeb

Na trhu potkáte několik různých značek výrobců výtvarných a uměleckých potřeb.

Společně Vám zde některé z nich představíme:

   KOH-I-NOOR HARDTMUTH, ČR 

Česká firma, české výrobky – to je heslo výrobní společnosti, jejíž základy podnikání položil dvorní knížecí architekt Joseph Hardtmuth roku 1790. Jeho potomci, zejména syn Carl a vnuk Franz, vybudovali jednu z největších světových společností ve svém oboru.

Z továrny KOH-I-NOOR HARDTMUTH pochází řada významných inovací na poli vývoje psacích prostředků. Mezi ně patří například samotná výroba grafitové tuhy z grafitu a jílu, patentovaná již v roce 1802, princip strojové výroby tužek či členění grafitových tužek podle tvrdosti tuhy do jednotlivých gradací 8B–10H, které brzy převzali ostatní výrobci jako celosvětový standard.

Za výrobky KOH-I-NOOR HARDTMUTH stojí také řada dalších úspěchů. Roku 1900 získala ikonická žlutá tužka 1500 prestižní ocenění na Grand Prix v Paříži a stala se tak nejznámější tužkou na světě.

 

                                         

Již od roku 1848 funguje továrna v Českých Budějovicích, která dodnes zajišťuje největší objem výroby KOH-I-NOOR HARDTMUTH. Z jihočeské metropole je také celá společnost řízena a organizována.

 


 

     FABRIANO, Itálie

Vynález papíru je tradičně připisován Číňanům, avšak až díky Arabům, kteří se naučili základy výroby a provedli několik vylepšení, se rozšířil nový produkt k nám na západ. Byl to dlouhý, namáhavý proces, který byl dokončen ve druhé polovině 13. století ve městě Fabriano, malém městečku ve vnitrozemí Marche v Itálii. Důvod této lokality, díky níž se Fabriano stal nejdůležitějším střediskem výroby papíru v Evropě, je velmi pravděpodobně spojen s okolím Ancony, přístavu, který byl zvláště otevřený obchodu s arabským světem.
Rostoucí schopnost stále početnějších a kvalifikovaných řemeslníků ve Fabrianu jim umožnila udělat skutečný skok z hlediska kvality. 

Jen velmi málo společností se může pyšnit delším nebo výraznějším dědictvím než Fabriano. Už samotný Michelangelo používal a vysoce oceňoval papíry Fabriano z roku 1264 určené výtvarné tvorbě. Fabrianští mistři papíru propagovali mnoho procesů, které jsou dnes ve výrobě papíru už běžné, včetně vodoznaku a techniky lepení povrchových listů pomocí želatiny.

                                                                                         

V roce 2002 se Fabriano stala součástí skupiny Fedrigoni Group, která ji podpořila významnými novými investicemi. Společnost se zavázala k obnovitelné energii a rozsáhle využívá vlastní vodní elektrárnu. Produkční výnos ze šesti nepřetržitých strojů, z nichž jeden je určen výhradně na výrobu bankovek a cenných papírů, dělá společnost jedinečnou v evropském papírenském průmyslu a jedním z předních hráčů ve svém oboru na celém světě.

Unikátní papíry Fabriano si můžete prohlédnout i v našem obchodě.

    

 


 

   LEFRANC & BOURGEOIS, Paříž, Francie

Počátky firmy Lefranc Bourgeois se datují zpět až do roku 1720, kdy se v Paříži setkal její tehdejší majitel a apatykář Charles LeClef s ikonickým malířem Jean-Siméon Chardinem. Malý Chardinův byt, nacházející se na půdě LeClefova obchodu, neposkytoval malíři dostatečné prostory pro míchání vlastních barev, požádal tedy majitele obchodu o poskytunutí prostoru v jeho obchodě. Brzy spolu začali oba spolupracovat při mletí pigmentů a přípravě nejrůznějších barevných odstínů. 

LeFranc Bourgeois je značka proslulá svou úzkou spoluprací s významným malíři, jako byl například Claude Monet, Cézanne a mnoho dalších. Převratným momentem bylo ukládání barev do víčkem uzavíratelných tubiček, do té doby se k ukládání barev používaly váčky z prasečích měchýřů, které neumožňovaly dokonale uzavřít barvu a zabránit jí tak ve vysychání. Prozkoumejte různé unikátní barvy a malířské nástroje od této ikonické francouzské značky, které v našem obchodě nabízíme.