Nenašli jste, co potřebujete? Napište nám: info@atelierumeni.cz

Jak na linoryt

Co je to vlastně linoryt? Možná si ho někteří pamatujete ještě ze školy. Linoryt je druh reliéfu neboli blokového tisku a má spoustu podobností s tiskem ze dřeva. Umělec v podstatě vyrývá obraz do bloku z linolea a hladký povrch, který zůstane nevyryt, je zabarven a obtištěn.

V tomto úvodu do techniky linorytu Vám představíme přehled základního postupu pro výrobu jednoduchého jednobarevného linorytu, který je užitečný pro začátečníky a ty, kteří se chtějí seznámit s touto uměleckou formou.

 


 

Postup je následující:

 


 

1. Návrh/design: návrh linorytu obvykle začíná skicováním na papíře a rychlou studií. Tato příprava slouží k získání představy o celkové kompozici a vzorech, které použijete. 

Až budete spokojeni s dokončeným návrhem, přeneste jej na linoleový blok pomocí přenosového papíru (tzv. kopíráku) nebo ho můžete na blok přímo překreslit.

Blok z linolea lze pořídit v různých velikostech, větších i menších, a postupně si odřezávat nožem na koberce potřebné velikosti. Mějte na paměti, že obrázek bude nakonec vytištěn zrcadlově, je tedy třeba si podle toho rozvrhnout kompozici obrázku na linoleu.  

 

 

2. Vyřezávání: pomocí linorytových řezných nástrojů – rydel – vyřezáváme obraz do bloku z linolea. To, co je vyřezáno z bloku, nebude na obrázku barevně vytištěno. Z bezpečnostních důvodů vždy vyřezávejte ve směru od sebe a od druhé ruky, rydla jsou totiž opravdu ostrá. Můžete použít různé ochranné pomůcky, jako je deska k držení bloku nebo plastový chránič na ruku

Výběr správných řezbářských nástrojů je na Vás, můžete použít „jednorázové“ nástroje – jejich výhodou je dostupná cena, prodávají se většinou v sadách a mají výměnné hroty, nevýhodou však je, že se nedají opětovně nabrousit tak, jako jiná, pevnější rydla, která se používají často také na rytí do dřeva.

                                                                                              

 

 

Rydla mají různé tvary – nazývají se podle vzhledu, např. jako „V“ a „U“ a také mají různé velikosti.  

Po dokončení vyrytí všech potřebných částí je načase přejít k nanášení barvy.

 

3. Nanášení barvy: pravidelně kontrolujte svoji práci při nanášení barvy speciálně určené pro tuto techniku. Nejprve si barvu válečkem připravte a rozválejte válečkem na vedlejší ploše – ideálně na tácku. Dosáhnete tak tenké a rovnoměrné vrstvy, která je pro linoryt ideální.  

 

                                                                                 

 

Válečky na linoryt jsou gumové a mají různé šířky a velikosti – vyberte si ten, který je vhodný pro Vaši potřebu podle velikosti předlohy. Pokuste se vyhnout nadměrnému zabarvení bloku, abyste zabránili pronikání barvy do vyřezaných oblastí v linoleu, opravdu stačí barvou pokrýt pouze rovné, nevyřezané plochy. Nejlepší postup je aplikovat několik tenkých a rovnoměrných vrstev za sebou, než jednu silnou.

 

4. Tisk: při tisku pečlivě položte papír na obarvený blok linolea. Uhlaďte lehce hranou dlaně a můžete jemně válcovat čistým válečkem. Tlak uzpůsobte nanesenému množství barvy. 

Blok lze také vytisknout na lisu, což je způsob, jakým se tiskne větší množství kopií. 

A jaký papír použít k otištění linorytu? Papír s nižší gramáží je zvláště vhodný pro ruční tisk, protože k dosažení hezkého a ostrého dojmu není třeba vyvíjet tolik tlaku. Můžete také experimentovat s hrubším papírem, který má výraznější strukturu. Sami zjistíte, který papír se nejvíce hodí pro Váš vytoužený výsledek.

 

Hodně radosti při Vaší tvorbě.