Nenašli jste, co potřebujete? Napište nám: info@atelierumeni.cz

Malování v přírodě – plenéru

Zážitek pro všechny smysly, tak by se dalo nazvat malování v přírodě, odborně také zvané malování v plenéru.

Jen tak si sednout na mez, zadívat se do krajiny kolem a malovat, co se zrovna oku zlíbí. Nebo posedět chvíli na lavičce před nádražím, muzeem, ulicí plnou lidí, u řeky ve městě nebo zkrátka kdekoliv, kde vás napadne a kompozice zrovna splní Vaše očekávání na vznik nového díla.

Úžasný relax a zároveň neocenitelná praxe v jakékoliv umělecké tvorbě, to všechno nám malba v plenéru může nabídnout.

Než vyrazíte do přírody, je dobré si vše pečlivě připravit. 

 

K základním potřebám patří:

 

STOJAN: ideálním stojanem je polní nebo kufříkový, oba jsou totiž praktické na přenos a hlavně mají zvlášť nastavitelné nožičky, což velmi oceníte hlavně v nerovném terénu. Někdo preferuje jen pevnou desku jako podklad, ale počítejte s tím, že udržet takto desku několik hodin na jednom místě je opravdu náročné. 

                            

PALETA: paletu raději větší než menší. Na větší ploše máte možnost vytvářet daleko více odstínů. Můžete také využít jakoukoliv pevnou a tenkou desku, kterou stačí překrýt potravinovou fólií. Tu jednoduše po ukončení malování sundáte z palety, zamotáte a v sáčku bezpečně vyhodíte. Ušetříte si tak práci s mytím palety od zaschnutých barev. Klasikové však dávají přednost dřevěné paletě, kterou na konci očistí hadříkem a doma pořádně vydrhnou. Pro akvarel se Vám bude hodit paleta s oddělenými mističkami, kterou není třeba ihned čistit, akvarelové barvy se totiž dají po zaschnutí opět vodou aktivovat a použít.

          

VODA: ideálně do lehké PET lahve si můžete vzít s sebou vody, kolik jen budete potřebovat. I když Vámi vybraná technika nebude tolik vody vyžadovat, na vymytí štětců bude určitě nějaká potřeba. Z PET lahve si můžete také pomocí nůžek vyrobit lehký „kelímek“ na vodu, jednoduše odstřihněte horní část lahve a zůstane Vám praktická nádobka. Anebo si z domu přineste kelímek skládací, přímo určený k přenášení a šetření místa v zavazadle.

 

ŠTĚTCE a BARVY: pro malování v přírodě se doporučuje vzít si s sebou více štětců, které můžete během práce měnit, aniž by bylo potřeba je vymývat. Zvolte správné štětce podle typu techniky, kterou budete malovat. Vybrané barvy záleží na každém malíři a jeho uvážení, jaký motiv bude ztvárňovat. Nedoporučuje se předem omezovat škálu odstínů, k dispozici byste měli mít všechny základní barvy na paletě, i když se zrovna chystáte malovat „jen“ zelenou louku. Omezení palety znamená pro malíře vždy omezení v malbě, když však ovládnete umění míchat si vlastní barvy, vystačíte si i s pár základními odstíny. 

DALŠÍ UŽITEČNÉ VYBAVENÍ: hadřík ideálně větších rozměrů nebo více menších kousků, ať se Vám dobře vytírá štětec a na konci můžete utřít paletu téměř do čista. Dále si také přibalte připravený podklad, na který budete malovat (lepenka, plátno nebo papír, záleží na vybrané malířské technice). Velmi se hodí mít s sebou i papírovou pásku pro případ potřeby přichycení podkladu ve větru.

Nezapomeňte ani na své pohodlí, při slunečném počasí si nezapomeňte vzít pokrývku hlavy, idálně větší slamák, který Vás ochrání před sluncem. K sezení je dobré přibalit si skládací židličku (např. z nabídky rybářských praktických skládacích) a také nezapomeňte na svačinku  možná se totiž do tvorby zaberete a venku strávíte mnoho času. 

Malování v plenéru je jiné než v místnosti, než si zvyknete na prostředí a také případné kolemjdoucí, může to chvíli trvat, ale jakmile se zaberete do své tvorby, okolí přestanete vnímat.

 

Ten, kdo měl možnost malovat v přírodě, se do ní rád vrací.

Radost z tvorby je násobená krásou okolí.