Nenašli jste, co potřebujete? Napište nám: info@atelierumeni.cz

Co je to kvaš?

Co jsou to kvašové barvy? A jaký je rozdíl mezi kvašem a akvarelem? Jak se maluje kvašovými barvami? Na to vše se nás často zákazníci ptají.

V tomto článku najdete odpovědi. 

Kvašgouache nebo také poster paints (kdysi se jim říkalo plakátové barvy  malovaly se s nimi plakáty například na upoutávku filmu v kině nebo divadle) jsou živé krycí barvy na bázi arabské gumy, vody a křídy. Po zaschnutí jsou barvy matné a díky obsahu bílé křídy mají pastelový vzhled.
 
Díky unikátním vlastnostem rychlého schnutí a vrstvení barev se stal kvaš oblíbeným médiem v komerčním umění. Plakáty, ilustrace i komixy můžete díky matnému efektu jednoduše naskenovat nebo vyfotit bez odlesků světla.
 
Kvaš je často popisován jako krycí akvarel. Je vodou ředitelný a po zaschnutí můžete barvu znova aktivovat vodou. Zředěnou barvou zvládnete všechny efekty akvarelu. Pigment kvaše je však hrubší a lazury nebudou tak jemné a transparentní jako u klasického akvarelu.  
 
 
 
Díky své hustotě a přídavku křídy jsou barvy vysoce krycí. Podobně jako u akrylových barev, můžete světlou barvou překrýt tmavší plochy. Na rozdíl od akrylových barev je kvaš po zaschnutí znova vodou rozmyvatelný. Pokud chcete, aby byl kvaš voděodolný, můžete vyzkoušet akrylový kvaš. 
 
 
Jak pracovat s kvašem?
 
Při pracování s kvašem je třeba dodržet hlavní pravidlo olejomalby, tedy začít od nejtenčí vrstvy po nejsilnější. To znamená, že malbu začnete s více zředěnou barvou a jak budete přidávat další vrstvy, barva musí být hustější než vrstva předchozí. Pokud to uděláte naopak, spodní vrstva se může znovu aktivovat, rozmazat se a smíchat s další vrstvou. Při míchání barev myslete na proměnlivost odstínů po zaschnutí. Světlé odstíny totiž můžou zaschnout tmavší a tmavé odstíny můžou naopak po zaschnutí vypadat světlejší.
 
 
Kvaš můžete použít na plátno i papír. Doporučujeme bloky s vyšší gramáží na mix média. Pokud chcete s barvami pracovat více jako s akvarelem, tedy s větším množstvím vody, je nejlepší použít kvalitnější bloky vhodné na akvarel
 
Štětce můžete použít jakékoliv, nejpříjemnější jsou však jemné syntetické, např. štětce Da Vinci.  
 
 
 
Druhy kvaše:
 
Klasický kvaš naleznete ve formě barvy v tubě nebo v kelímku
 
 
Nově od značky Caran d´Ache máme také cestovní sadu kvaše v pánvičkách.
 
Velice oblíbené jsou také japonské akvarelové/kvašové barvy Gansai Tambi.