Nenašli jste, co potřebujete? Napište nám: info@atelierumeni.cz

Alkoholový inkoust neboli Alcohol ink

Vítejte v nádherném světě alkoholových inkoustů. V tomto článku se dozvíte, jak s alkoholovým inkoustem (anglicky alcohol ink) malovat, na které povrchy je toto médium vhodné a jaké další materiály se Vám při práci s ním budou hodit. 

 

 

Malování alkoholovými inkousty je vhodné pouze na nesavé povrchy. Ideální je například syntetický papír YUPO®. Je to skvělá aktivita pro každou věkovou skupinu jakékoliv umělecké úrovně.
Někteří o alkoholovém inkoustu hovoří jako o mimořádně osvobozujícím médiu, které prakticky zaručeně rozpoutá Vaši skrytou kreativitu. 

V naší nabídce najdete velmi známé a svou kvalitou a pigmenty jedinečné Alkoholové inkousty Piñata Colors – s žádným jiným médiem není práce tak vzrušující a zároveň Vám umožní vytvořit na obraze skvělý POP! efekt.

Pokud neznáte syntetický papír značky YUPO®, bude překvapeni jeho unikátními vlastnostmi. Jedná se totiž o neporézní syntetický papír, který je vedle alkoholového inkoustu vhodný i pro řadu dalších médií, je navíc 100% ekologický a recyklovatelný. V nabíce máme také jinou značku papíru vhodného pro alkoholový inkoust, a to Alcohol Ink paper. Alkoholovým inkoustem můžete také tvořit na jakýkoli neporézní, poloporézní nebo lesklý povrch: tedy například keramiku, dlaždice, sklo, kov, plast, fólie, clayboard, kůži a mnoho dalších.

 

 

Jak se maluje s alkoholovým inkoustem:

KROK 1

Než začnete, nezapomeňte si nasadit rukavice. Piñata Colors se totiž nedají vyčistit vodou; mohou být odstraněny z pokožky a jiných povrchů pouze lihem (tedy alkoholem) nebo čisticím roztokem, takže je dobré mít při práci nějaký po ruce. K ochraně stolů a podlah se doporučuje použít igelit nebo ubrus.

KROK 2

Naneste inkoust na papír YUPO® (nebo jiný povrch) pomocí kapátka, které je součástí každé malé (15 ml) lahvičky s barvou. Pokud máte větší balení (118 ml), doporučujeme barvy nabrat do plastové pipety a teprve poté aplikovat na papír, či jiný povrch.

Unikátní vlastností alkoholových inkoustů je kromě rychlého schnutí zejména to, že se samy znovu aktivují (zvlhčují) další barvou nebo ředidlem (alkoholem). To znamená, že vrstvené barvy se mohou navzájem prolínat a že malba může ožívat svým vlastním životem, když jsou barvy přidávány ve vrstvách. Jak různé barvy přicházejí do vzájemného kontaktu, mísí se a vytváří tak krásné abstraktní efekty.

Experimentujte a bavte se!

 

Zvedněte YUPO® papír a naklánějte jej různými směry, abyste povzbudili inkoust k rozlévání, kroužení a vzájemnému míchání. Můžete také použít brčko pro vytváření dalších efektů rozfoukáním inkoustu – lze takto vytvořit zajímavé pavučinové, kvetoucí nebo tryskací efekty.

Pokud papír předem navlhčíte lihem nebo čisticím roztokem, zvýšíte tak tok barvy a dosáhnete jemnějších, smíšených efektů.

Naneste čistič Clean Up Solution pomocí houbičky nebo přiložených přenosových pipet na inkousty, abyste odstranili barvu nebo vytvořili v malbě mezery.

Je kouzelné pozorovat, jak barvy takto čarují.


Alkoholový inkoust Piñata je vhodný pro všechny věkové kategorie, u dětí ale doporučujeme dozor, jelikož se jedná o tekutou barvu, která by mohla zasáhnout pokožku nebo oči. 

Pracujte na své malbě, dokud s ní nebudete spokojeni – jelikož Piñata Colors je možné opět aktivovat, malbu lze vždy změnit. Pomocí čisticího roztoku můžete dokonce povrch otřít a začít znovu!

Před další manipulací nechte svůj obraz zcela vyschnout. Piñata Colors jsou na bázi alkoholu a rychle schnou, ale pokud se vytvoří loužičky, může trvat až hodinu, než se úplně vysuší.