Nenašli jste, co potřebujete? Napište nám: info@atelierumeni.cz

Malování v přírodě - plenéru

Zážitek pro všechny smysly, tím by se dalo nazvat malování v přírodě, odborně - v plenéru.

Jen tak si sednout na mez, zadívat se do krajiny kolem a malovat, co se zrovna oku zlíbí. Nebo posedět chvíli na lavičce před nádražím, muzeem, ulicí plnou lidí, u řeky ve městě, prostě kdekoliv, kde vás napadne a kompozice splní vaše očekávání na vznik nového díla. 

Než vyrazíte do přírody, je dobré si vše pečlivě připravit. 

 

K základním potřebám patří:

 

STOJAN - ideální polní, nebo kufříkový, je praktický na přenos a hlavně má nastavitelné nožičky každou zvlášť, což velmi oceníte při nerovném terénu. Někdo preferuje jen pevnou desku jako podklad, ale počítejte s tím, že udržet takto desku několik hodin na jednom místě je opravdu náročné. 

                            

PALETA - raději větší, než menší. Na větší ploše máte možnost vytvářet daleko více odstínů, můžete také využít jakékoliv tenké desky a překrýt potravinovou fólií, kterou jednoduše po malování sundáte z palety a zamotáte a v sáčku bezpečně vyhodíte. Ušetříte si práci s mytí palety se zaschnutými barvami. Klasikové ale dávají přednost dřevěné paletě, kterou na konci očistí hadříkem a doma pořádně vydrhnou. Pro akvarel se Vám bude hodit paleta s oddělenými mističkami. 

          

VODA - ideálně do PET lahve si můžete vzít s sebou vody, kolik budete potřebovat, někdo maluje spíše bez potřeby vody, ale na vymytí štětců bude potřeba. Z PET lahve si můžete také pomocí nůžek vyrobit lehký "kelímek" na vodu. Jednoduše odstřihnete horní část lahve a zůstane vám praktický kelímek. 

 

ŠTĚTCE a BARVY - pro malování v přírodě se doporučuje vzít si více štětců, které můžete měnit, aniž by bylo potřeba vymývat. Barvy záleží na každém malíři a jeho uvážení, jaký motiv bude malovat. Nedoporučuje se omezit škálu odstínů, k dispozici byste měli mít všechny základní barvy na paletě, i když se zrovna chystáte malovat "jen" zelenou louku. Omezení palety znamená pro malíře vždy omezení v malbě.

Další menší potřebné věci - hadřík - ideálně větších rozměrů, ať se Vám dobře vytírá štětec a na konci můžete utřít paletu téměř do čista, připravený podklad, na který budete malovat (lepenka, plátno, papír), papírová páska pro případ potřeby přichycení plátna nebo papíru při větším větru. 

Nezapomeňte ani na své pohodlí, při slunečném počasí si nezapomeňte vzít pokrývku hlavy, idálně větší slamák, který Vás ochrání před sluncem, na sezení skládací židličku (např. z nabídky rybářských praktických skládacích), pití a svačinku asi zmiňovat nemusíme :) 

Malování v plenéru je jiné než v místnosti, než si zvyknete na prostředí a také případné kolemjdoucí, bude to chvíli trvat, ale jakmile se zaberete do své tvorby, okolí přestanete vnímat.

 

Ten, kdo měl možnost malovat v přírodě, se do ní rád vrací.

Radost z tvorby je násobená krásou okolí.