Nenašli jste, co potřebujete? Napište nám: info@atelierumeni.cz

Jak na linoryt

Co je to vlastně linoryt? Možná si ho někteří pamatujete ze školy. Linoryt je druh reliéfu nebo blokového tisku a má spoustu podobností s tiskem ze dřeva. Umělec v podstatě vyřezává obraz do bloku z linolea a to, co zbylo z bloku, je zabarveno a vytištěno.

V tomto úvodu linorytu, vám poskytneme přehled základního postupu pro výrobu jednoduchého jednobarevného linorytu, který je užitečný pro začátečníky a ty, kteří se chtějí seznámit s touto uměleckou formou.

 


 

Postup je následující:

 


 

1. Návrh/design - návrh linorytu obvykle začíná skicováním na papíře a rychlou studií, aby jste měli představu o  celkové kompozici a vzorech, které použijete. 

Poté, co jste si jisti dokončeným návrhem ho přeneseme na linoleový blok pomocí přenosového papíru (kopíráku) nebo ho můžete překreslit přímo na blok.

Můžete si pořídit linoleum bloky v menších velikostech, nebo ve ve větších a postupně si odřezávat nožem na koberce potřebné velikosti.  Mějte na paměti, že obrázek bude vytištěn obráceně, takže podle toho si rozvrhněte kompozici na linoleu.  

 

 

2.  Vyřezávání -  pomocí linorytových řezných nástrojů - rydel - a dalších nástrojů pro tvorbu značek, vyřezávám obraz v linoleum bloku. To, co je vyřezáno z bloku, nebude na obrázku barevně vytištěno. Z bezpečnostních důvodů vždy vyřezávejte ve směru od druhé ruky. Můžete použít různé ochranné pomůcky, jako je deska k držení bloku nebo plastový držák na lino. 

Výběr správných řezbářských nástrojů je na Vás, můžete použit "jednorázové" nástroje - výhodou je dostupná cena, prodávají se většinou v sadách a mají výměnné hroty, nevýhodou je, že se nedají opětovně nabrousit tak, jako jednotlivé nástroje (pevnější rydla většinou také pro dřevoryt).

                                                                                              

 

 

Rydla mají různé tvary - nazývají se podle vzhledu, např. jako „V“ a „U“ a také mají různé velikosti.  

Po dokončení vyrytí všech potřebných částí je na čase nanést barvu.

 

3. Nanášení barvy - pravidelně kontrolujte svoji práci při nanášení barvy. Tu si nejprve  válečkem připravte na vedlejší ploše - ideálně tácku. Dosáhněte tenké vrstvy barvy určené přímo pro linoryt.  

 

                                                                                 

 

Válečky na linoryt jsou gumové a mají různé šířky a velikosti - vyberte si ten, který potřebujete pro svou potřebu podle velikosti předlohy. Pokuste se vyhnout nadměrnému barvení bloku, abyste zabránili pronikání barvy do vyřezávaných oblastí v bloku. Postupně aplikujte raději několik tenkých vrstev, než jednu silnou.

 

4. Tisk - při tisku papír pečlivě položte na nabarvený blok. Uhlaďte lehce hranou dlaní a můžete jemně válcovat čistým válečkem. Tlak uzpůsobte nanesenému množství barvy. 

Blok lze také vytisknout na lisu, což je způsob, jakým se tiskne větší množství kopií. 

Tiskový papír pro linoryty - papír s nižší hmotností je zvláště vhodný pro ruční tisk, protože k dosažení hezkého a ostrého dojmu nevyžaduje tolik tlaku. Můžete také experimentovat s hrubším papírem, který má strukturu. Sami zjistíte, který se hodí pro Váš vytoužený výsledek.

 

Hodně radosti při tvorbě.