Nenašli jste, co potřebujete? Napište nám: info@atelierumeni.cz

Jak se naučit malovat akrylovými barvami

V minulém článku jsme vysvětlili, jak postupovat při prvním výběru akrylových barev. Nyní je už jen potřeba se s nimi naučit pracovat. Ničeho se ale nebojte. Akrylky jsou totiž jedna z metod malby, které jsou vhodné i pro úplné začátečníky. Stejně, jako je potřebný materiál minimální ani postup při jejich použití není vůbec složitý. 

Připraveni? Začínáme.

  1. Nachystejte si podklad, na který budete tvořit. Důležité je počítat se savostí materiálu, což se týká především papíru, lepenky, sololitu a plátna. Na první pokusy a hrátky s barvami není nutné mít profesionálně natažené plátno s trojitou vrstvou šepsu, ale postačí kousek lepenky nebo vysokogramážní papír (400 g/m2). Nadbytečné savosti barev do pokladu lze zabránit použitím šepsu, pro práci s akrylem se doporučuje používat akrylový šeps. Natírá se zpravidla širokým plochým štětcem ve dvou základních vrstvách. Nejprve horizontální a po zaschnutí ještě jednou vertikální.
     
  2. Barvy si připravte ideálně na dřevěnou paletu, existují ovšem i jiné, které se dají použít, pokud zrovna žádnou ze dřeva nemáte po ruce. Volba štětce je na každém malíři, někdo preferuje krátké rukojeti na menší obrázky, někdo má svůj oblíbený velký široký štětec, se kterým dokáže vykouzlit i ty nejjemnější detaily. Určitě by ale štětec měl být plochý. Využít pro malbu akrylem můžete také mastechiny  malířské špachtle.
  3. Nyní už Vám schází pouze kelímek s vodou, hadřík na vytírání štětců a malířský stojan nebo jiná vhodná podpěra obrazu.
     
  4. Barvu na podklad nanášejte s rozmyslem podle potřeby, většinou stačí spíš tenčí vrstvy. Po zaschnutí, které je u akrylu velmi rychlé, se pak můžete ujistit, že zvolený odstín je ten pravý. Nutné je počítat zejména s tím, že po uschnutí barvy mění intenzitu a tmavnou zhruba o dva tóny. Nebojte se proto nejdříve experimentovat se světlejšími barvami, časem pak sami poznáte, jak moc se vybraný favorit promění.
     
  5. Jakmile máte obraz hotový, po krátkém zaschnutí je připraven k jakémukoliv vystavení. 
     
  6. Po práci ještě nezapomeňte vymýt štětce i paletu pod tekoucí vodou. Akryl totiž zasychá velmi rychle a pak se špatně čistí. Můžete také použít mýdlo přímo určené k čištění štětců.

Na závěr pro Vás máme ještě pár tipů. Hned na začátku je dobré si pořídit větší balení bílé akrylové barvy, které malíři spotřebují opravdu hodně k zesvětlování těch ostatních. Do základní výbavy dále patří žlutá, červená, zelená, okr, modrá, hnědá a černá barva. Akrylové barvy se snadno mísí navzájem, ideální je používat 2 až 3 odstíny. 

Dobré je vědět i to, že akrylky lze vrstvit. Samozřejmě ne donekonečna, ale pár tenkých přetření snesou. Pokud se Vám tedy výtvor nezdá, můžete ho ještě ihned po nanesení setřít mastechinem nebo žiletkou a po zaschnutí přemalovat.