Nenašli jste, co potřebujete? Napište nám: info@atelierumeni.cz

Základy kreslení

Jak vlastně začít s kresbou? A co potom? Tento článek Vám pomůže pochopit základy kresby a vše, co je při ní důležité vědět.

 

S čím a jak začít?

Pokud nemáte s kresbou žádné zkušenosti, nejprve se podívejte na to, jak kresba stylu, který chcete vyzkoušet, vzniká. Můžete kreslit třeba obyčejnou tužkou, pastelkami, uhlem, fixami nebo čímkoliv, co máte zrovna po ruce. Najděte si kresbu na videu a nebo se třeba podívejte na tvorbu pokročilejších kreslířů. Nechte se inspirovat a sami poznáte, co Vás láká a co se Vám líbí.

Jedním z prvních kroků jednoduchých kreseb je zvládnout umění zachytit tvary. Krychle, válec a koule jsou těmi základními, které se umělec musí naučit, aby při kresbě mohl hlouběji porozumět dalším formám. I složitější objekty je totiž možné nejprve zjednodušeně zachytit právě pomocí jednodušších tvarů, je proto dobré s nimi začít. Zkuste si například vzít herní kostku a kreslit ji z různých úhlů, sledujte, ve kterých místech je světlejší a kde se naopak drží stíny. Pamatujte, že zatím trénujete a není tedy potřeba, aby výsledná kresba byla hezká, tím se nyní vůbec netrapte.

Drawing for Beginners: 26 FREE Basic Drawing Lessons ...

Dalším krokem je naučit se čtyři základní kreslířské dovednosti – tvar/hranu, měření proporcí, světlo (hodnotu) a prostor (perspektivu). Praxe je v tomto opravdu nenahraditelná – čím více budete kresbu trénovat, tím lépe bude Vaše ruka schopna dělat jisté a přesné tahy. Můžete si pořídit skicák, který bude určený jen pro Váš trénink. Uvidíte, že jakmile jej zaplníte různými kresbami a skicami, sami poznáte pokrok, který jste od začátku udělali. 

Co mám s kresbou dělat?

Nejdůležitější věcí při kreslení kromě samotného obrazu, je sdílet svou práci s ostatními. Sdílejte svou práci s rodinou, přáteli a nebo i lidmi v umělecké komunitě. To Vám umožní získat užitečnou zpětnou vazbu, jak se můžete zlepšit.

Sharing - Drawing Skill