Nenašli jste, co potřebujete? Napište nám: info@atelierumeni.cz

Není tužka jako tužka

Jedním ze základních pracovních nástrojů každého výtvarníka je tužka. Nezáleží na tom, jestli jste architekt, profesionální výtvarník nebo se teprve kreslit učíte. Dobrá grafitová tužka je nezbytnou součástí veškerých uměleckých potřeb.

Jak ale takovou kvalitní tužku vybrat? Ve skutečnosti to nejspíš nějaký čas zabere. Stejně jako většina umělců, budete muset nejdříve vyzkoušet různé značky a tvrdosti, než najdete tu pravou pro Vaše potřeby. Zde je pár tipů, které by Vám cestu za vysněným kreslicím nástrojem mohly usnadnit.

Hledání nejlepších tužek, které oživí Vaše náčrtky a návrhy, se může zdát náročné. Většinou se ale stejně jedná pouze o osobní preference. Jakmile tedy zjistíte, která značka Vám vyhovuje, můžete kombinovat různé tvrdosti tužek tak, abyste rozšířili své možnosti při skicování.

Pokud začínáte experimentovat se stínováním a hledáním té pravé linie, bude pro Vás dobrou volbou pořízení větší sady s několika různými tvrdostmi grafitových tužek. Časem zjistíte, kterou tužku využíváte k tvorbě umění nejčastěji a sadu si jednoduše můžete doplnit. 

Škála tvrdosti

Stupnice HB se pohybuje od 10H, tedy tvrdé tužky, která zanechává jemné a světlé stopy, až po 9B, tedy měkké tužky. Ta naopak díky vysokému obsahu grafitu zanechává výrazné a tmavé stopy. Obecně platí, že tvrdou tužkou kreslíme jemnější, konkrétnější tahy a pokud chceme tón ztmavit, vyměníme tužku za měkčí. Každý výrobce dává svým nástrojům označení na stupnici, která je však relativní podle dané značky. Pamatujte tedy, že tužka 6H od jednoho výrobce by mohla mít mírně odlišný tah než tužka 6H od jiné firmy.

Obrázek ukazuje škálu tvrdosti pomocí klasické žluté tužky vyráběné českou společností KOH-I-NOOR HARDTMUTH. Škála je široká, můžete si tedy vybrat od těch nejměkčích tuh 8B až po tuhy nejtvrdší 10H.

 

Promyslete si styl kresby

Při výběru perfektní grafitové tužky je třeba nejprve vzít v úvahu styl kreslení. Technické kreslení a podrobné kresby s jemnými liniemi vyžadují jiné nástroje než kresby využívající stínování a skicování postav. Používáte v náčrtcích tmavé, silné čáry, nebo dáváte přednost spíše lehčím, tenčím tahům? 

Jakmile poznáte typ čar, které můžete od tužek očekávat, snadno si sestavíte právě takovou sadu grafitových tužek, která pokryje Vaše potřeby při kresbě. Nezapomeňte nástroje také správně připravit. K ideálnímu ořezání nejlépe poslouží kvalitní žiletka. Tou můžete na rozdíl od ořezávátka ořezat tuhu přesně na míru svým potřebám. Nezapomeňte však při takovém ořezu být opatrní.

 

Světové značky, které vyrábí grafitové tužky

Faber-Castell

Společnost Faber-Castell byla založena v roce 1761, je tak jednou z nejstarších a nejvýznamnějších společností na světě, která se zabývá výrobou tužek a pastelek. Světově nejznámější kolekce zelených tužek Castell 9000 je vhodná pro nejrůznější kreativní tvorbu i profesionální umělce. Tyto tužky jsou dostupné až v šestnácti různých stupních tvrdosti.

Grafitové tužky vždy vytvářely třpytivý, lesklý vzhled. Nová řada Pitt Graphite Matt byla speciálně vyvinuta pro snížení odrazů světla na papíře a vytvoření efektu maximální hloubky změnou různých stupňů tvrdosti.

Castell jako jedna z prvních firem začala pro tužky a pastelky používat ekologické povrchové laky na vodní bázi, a to vše v zájmu ochrany životního prostředí a lidského zdraví. Kromě standardních grafitových tužek nabízí také akvarelové tužky Graphite Aquarelle, které jsou vodou zcela rozmyvatelné.

 

Caran D'Ache

 

Produkty Caran d'Ache se v průběhu sta let proslavily svou elegancí, kvalitou materiálů, čistotou pigmentů a rozsahem technické úrovně.

Grafitové tužky Caran d’Ache mají nejkompletnější paletu grafitových tuh. Nejen pro profesionály jsou k dispozici ve velmi široké škále jemných tónů od uhlově černé až po světle šedou. Kromě klasických tužek nabízejí i vodou ředitelné tužky GRAPHITE LINE.

 

KOH-I-NOOR HARDTMUTH

 

 

Ať hledáte kvalitní výtvarné potřeby pro nadšence nebo profesionály, kreativní pomůcky pro děti, vybavení do kanceláří nebo zajímavé dárky pro své blízké, KOH-I-NOOR HARDTMUTH přináší širokou paletu už 400 let prověřených produktů.

Za výrobky KOH-I-NOOR HARDTMUTH stojí řada úspěchů. Roku 1900 získala ikonická žlutá tužka 1500 prestižní ocenění na Grand Prix v Paříži, a stala se tak nejznámější tužkou na světě. 

Můžete si tak pořídit velmi kvalitní grafitové tužky za rozumné ceny. Sady, které tato společnost nabízí, jsou k dispozici v různých variantách a vybere si opravdu každý.

 

Derwent

 

 

Tužky značky Derwent – graphic jsou skvělou volbou jak pro začátečníky, tak pro ostřílené umělce. Vybrat si lze mezi měkkými, středně tvrdými a tvrdými sadami v závislosti na Vašich konkrétních potřebách. Tužky lze lehce naostřit, což umožňuje detailní práci i stínování. Šestihranný tvar navíc usnadňuje uchopení.

 

Staedtler

Mnoho umělců nedá dopustit na řadu grafitových tužek Staedtler. Jejich tužky Mars Lumograf jsou proslulé svou konzistencí a odolností proti rozbití, díky čemuž jsou skvělé pro detailní práci. Velmi dobře se také mažou, takže na papíře nezůstávají žádné šmouhy.