Nenašli jste, co potřebujete? Napište nám: info@atelierumeni.cz

Tipy, jak vybrat správný malířský stojan

S malířskými stojany může někdy výtvarník mít víc práce než užitku. Nejen, že musí nejdřív vyřešit, kam vůbec stojan umístit, aby se mu co nejlépe tvořilo, samotný podstavec pak rozměry díla také limituje. Pokud i vy máte hlavu jako balón z široké nabídky, jež se na trhu nachází, pojdťe se s námi podívat, jak si vybrat toho pravého pomocníka. 

Pro začátek je dobré si dát pozor na dva důležité parametry. Nejzákladnějším je velikost obrazů, které budou pod rukama umělce vznikat. Zadruhé je to místo, které má pro tvorbu vymezené. Ať už tedy hledáte malířský podstavec do malého uměleckého koutku, vlastního ateiléru nebo přírody, je potřeba se nejdříve zorientovat ve vašich možnostech. 

1. STOLNÍ STOJANY

Stolní stojany jsou malé, a tudíž i praktické. Při uskladňování není problém je schovat téměř do jakékoliv skříně. U většiny stolních stojanů je základní kostra tvořená podobně, některé mají pevnější základnu a mohou být opatřeny praktickým šuplíkem na výtvarné potřeby.

Velkým plusem je, že tyto podstavce jsou hlavně pro menší prostory. Hodí se také pro děti, které si k tvoření můžou pohodlně sednout ke stolu a malovat svá první umělecká díla. Mezi další výhodu patří také zpravdila nižší cena. Nevýhodou je právě malá velikost, jež omezuje možný rozměr plátna/desky/papíru, na který malujete. Obvykle je maximální výška 70 centimetrů.

Pro dekorativní účely velmi dobře poslouží takzvaná trojnožka. Obraz či fotografii elegantně nechá na odiv všem očím. Navíc je velmi praktická díky skládání do minimálních rozměrů. 

                         

2. ATELIÉROVÉ STOJANY

Druhým typem jsou stojany, které se kvůli své výšce už jen tak lehce nevejdou do každého prostoru, a to i přesto, že se jim říká ateliérové. Podobný stojan si lze pořídit také do bytu, domu nebo kanceláře, nutné je ale počítat s větším prostorem na umístění. Nezapomeňte, že i při tvoření budete potřebovat zhruba 2 metry volnou plochu před stojanem. U tvorby budete často odcházet a dívat se z dálky, abyste na své dílo kvůli většímu rozměru pořádně viděli. 

Výhody jsou tedy jasné. Můžete tvořit teoreticky vše, co vás napadne, a to i největší rozměry okolo 180 centimetrů plátna nebo desky na výšku. Velikost samotného stojanu ale může být i přítěž, kterou neumístíte kamkoliv. Proto zvažte, jestli je prostor vhodný a umožňuje správnou manipulaci s dřevěnou konstrukcí a hlavně s malířským plátnem. 

Počítat je také potřeba s vysokou pořizovací cenou. Nenechte se zlákat levnějšími variantami, investice do kvalitního stojanu se totiž vždy vyplatí. Kvalitní stojan pořizuje výtvarník ideálně pouze jednou za život, často vydrží i pro další generaci. V případě, že se bude jen tak povalovat nevyužitý, můžete ho vždy prodat. Poptávka po použitých, ale kvalitních ateliérových stojanech, je stále velká. 

U pořizování ateliérového stojanu se doporučuje osobní prohlídka. Sami si radši vyzkoušejte, jestli nastavování všech možných poloh je přesně takové, jaké ke své práci potřebujete. Někdy po koupi přijde zklamání z provedení stojanu, a to hlavně u levnějších variant. Stojany, které nemají výškově nastavitelné polohování a mají jednodušší konstrukci, jsou určené spíš na výstavu už hotových obrazů, fotografií, firemních tabulí a tak dále. 

Existují i speciální stojany, které se dají polohovat do vodorovné polohy, a jsou tak připravené na kresbu/malbu především akvarelem.

               

3. POLNÍ STOJANY

Polní stojany jsou jakýmsi kompromisem mezi stolními a ateliérovými. Většinou mají tvar již zmíněné trojnožky, u které lze každou nožičku nastavit individuálně podle nerovnosti terénu. 

Výhodou těchto podstavců je lehká konstrukce, jež se dobře skládá a přemisťuje. S úplně velkými rozměry obrazů však příliš nepočítejte, plátna či desky můžou mít maximálně 110 centimetrů. Polní stojany jsou také o něco méně stabilní, než je tomu u podstavců pro interiérové používání. 

TIP: Pro malování v plenéru se umělcům často hodí kufřík. Tento chytrý pomocník unese všechny malířské potřeby od barev přes štětce až po paletu.

            

Doufáme, že se nyní v typech stojanů vyznáte lépe a je jen na vás, jaký si nakonec pro svou tvorbu vyberete!