Nenašli jste, co potřebujete? Napište nám: info@atelierumeni.cz

Jak používat barevné tuše

Chystáte se malovat tuší a nevíte, kterou pro svá umělecká díla vybrat? Vyzkoušejte barevné inkousty značky Winsor & Newton a zjistěte, proč jsou u výtvarníků tak populární. Už od roku 1890, kdy je výrobce uvedl na trh, jsou první volbou pro mnoho ilustrátorů, studentů, designérů a kaligrafů.

Nabídka tuší Winsor & Newton Drawing Ink

Jednotlivá barviva jsou smíchána s šelakovým pojivem, díky čemuž jsou rychleschnoucí a po zaschnutí navíc transparentní a voděodolné (s výjimkou černého indického inkoustu, zlatého a stříbrného odstínu). Inkousty jsou mimořádně zářivé s bezkonkurenční jasností a brilantností. Výrobce nabízí 24 barev, včetně indické černé barvy, která není voděodolná. Každý inkoust je dodáván v atraktivní 14ml skleněné lahvičce se šroubovacím uzávěrem, což usnadňuje ponoření hrotu kreslicího pera nebo štětce. 

Zajímavostí jsou také právě obaly těchto lahviček. Každý štítek byl individuálně navržen britským ilustrátorem Michaelem Petersem tak, že do každé ilustrace je navíc zapojena obsažená barva. Lahvičky jsou krásné a staly se designovými ikonami. Stačí si jen představit celou sbírku těchto designových skvostů na polici ve Vašem ateliéru.

 

 

Jak s tuší pracovat?

Barevné tuše můžete využít pro přesnou práci kresby linií nebo pro volné aplikace různých technik. Nejoblíbenější způsob aplikace je pomocí štětce nebo pera v kombinaci s akvarelovými barvami. Často se také využívá airbrush, kapání pipetou nebo rozprašování pomocí rozprašovače. 

Možnosti jsou opravdu nekonečné! S těmito barvami můžete experimentovat a objevovat prakticky jakékoliv možnosti, které vás napadnou. Ačkoliv se tuše obyčejně používají do kreslicích per, nedoporučují se pro použití do plnicích per, pojivo v inkoustech totiž může ucpávat hrot. Pokud používáte barevné tuše při airbrush technice, doporučujeme je nejprve naředit destilovanou vodou.

Všechny barevné tuše Winsor & Newton jsou vzájemně mísitelné a lze je nanášet ve vrstvách na další barvy. Ideální jsou pro práci s perem, odstíny zlaté a stříbrné jsou zvláště oblíbené u kaligrafického psaní a zářivého textu. Po nanesení přes tmavší barvy tyto metalické odstíny jasně září.

Tipy

  1. Pro vytvoření souvislé plochy, jako je například pozadí, lze inkoust aplikovat na papír a různými pohyby a náklony papíru nechat inkoust volně stékat po stránce. Poté, co uschne, můžete pokračovat v tvorbě další vrstvy.
     
  2. Pokud chcete získat intenzivní a sytou barvu, použijte tuš přímo z láhve. Zředěním vodou naopak zvýšíte její průhlednost. Pokud ředíte, ujistěte se, že používáte destilovanou vodu, nikoliv tekoucí vodu, která by způsobila oddělení barviva od pojiva.
     
  3. Mějte na paměti, že zlaté a stříbrné inkousty by měly být přidávány do jiných odstínů barev v malém množství, aby se inkoust příliš nezahustil. 
     
  4. S výjimkou pigmentované černé a bílé barvy nebo zlatých a stříbrných inkoustů na bázi kovu, jsou zbývající barvy na bázi barviva, tudíž nejsou odolné vůči světlu. Postupem času vyblednou a při vystavování je nejlepší se vyhýbat jasnému světlu. Chcete-li kresbu ochránit, doporučujeme zarámovat dílo pod ochranné sklo proti UV záření.

 

Na jaký papír kreslit?

Barevné tuše reagují nejlépe na hladké povrchy. Ilustrátoři mají rádi papír typu Bristol, protože se jedná o jasný bílý papír, který je velmi hladký a o hmotnosti 250 g/m². 

Hladké papíry s vyšší gramáží lze ale využít pro práci s inkoustem také. Někteří umělci upřednostňují drsnější a strukturovaný papír, ze kterého lze inkoust snadněji odstranit. Chcete-li smazat inkoust z povrchu papíru, odstraňte jeho přebytečné množství měkkým štětcem, poté k němu opatrně přidávejte čistou vodu a povrch osušte.

Ať už pro ilustraci, karikaturu nebo kaligrafii, barevné inkousty Winsor & Newton jsou i nadále oblíbeným a ideálním dárkem pro designéry, umělce nebo studenty, ve kterých se snoubí velmi dobrá kvalita s dostupnou cenou.

Rozdíl mezi kaligrafickými a barevnými tušemi v efektu ztráty barevnosti: