Nenašli jste, co potřebujete? Napište nám: info@atelierumeni.cz

Jak napnout plátno

Jsou dvě možnosti, jak si obstarat podklad na malbu - plátno na rámu. Jednou z nich je nákup v obchodě nebo na eshopu už hotové, napnuté plátno na rámu, většinou už bývá i našepsované.

Druhá varianta, časově určitě náročnější, ale přesně podle vašich představ, je si napnout plátno na rám sami.

A na tento proces se společně podíváme zblízka.

 

Co k tomu budeme potřebovat:

1. dřevěné podrámy -  někdy nazývané jako blindrámy, lišty, rámy - budeme potřebovat 4 ks - pokud chceme čtverec, pořídíme 4 stejné velikosti, pokud obdélní, pořídíme 2 ks kratší a 2 ks delší (např. 40 x 50 cm). Při větších rozměrech (od 100 cm) počítejte s pořízením také se středové příčky, která zabraňuje kroucení rámu, u ještě větších rozměrů jsou pak potřeba příčky 2 nebo křížová podpěra rámu.

2. dřevěné klínky na dopnutí - někdy jsou součástí k podrámům, někdy je nutné je pořídit zvlášt. do každého rohu budeme potřebovat 2 ks, takže celkem 8 ks.

3. plátno - můžete si vybrat z nabídek v obchodech - najdete tu jak bavlněné, tak lněné, a jejich různé směsi. Rozměr si určíte podle velikosti rámu, přesah by měl být cca 5 cm na každé straně.

4. technickou želatinu na vypnutí plátna - lze ji koupit na váhu, stačí opravdu málo (cca 15 g).

5. sponkovačku - ideálně samonastřelovací určenou přímo k těmto účelům (popř. čalounění), pokud nemáme postačí nám hřebíčky - krátké, ideálně určené k čalounění. 

6. kladivo, nejlépe gumové - na zatloukání rámu 

7. šeps - jako první podkladová vrstva před malbou, někdo používá i jiné podklady, záleží, co Vám konkrétně bude vyhovovat, my se budeme držet klasiky - akrylový šeps pod akrylovou malbu. 

 

Jak napnout plátno na rám?

1. připravíme si 4 ks podrámu - opatrně nasuneme rohy do sebe tak, aby nám vytvořil předpokládaný tvar (čtverec nebo obdélník). postupně stloukáváme ze všech stran gumovým kladivem, pokud nemáme, můžeme použít také kovové, ale v tom přípradě si obstarejte "tlumítko" úderů, aby se vám měkké dřevo rámu nepoškodilo. 

2. jakmile je rám pevný a rohy svírají pravý úhel, vložíme do připravených dírek vypínací klinky, ty nám pomohou zkorizovat pravé úhly. Potom položíme rám na nachystané plátno a odměříme plátno - cca 5 cm přesah přes rám na každé straně. Stříhání je ideální na zemi nebo na stole, prostě rovné ploše.

3. na vystřihnuté plátno položte rám kulatou stranou dolů. Rovnou stranu lišty vidíte před sebou a na ni budete z každé strany přichytávat plátno k rámu nastřelovací pistolí (sponkovačkou) - pokud nemáme, tak krátkým hřebíčkem. Látku zahněte, abyste měli čistý sklad, který se netřepí. Začněte na jakékoliv straně, a pokračujte dokola kolem rámu, látku nemusíte silou vypínat, jen lehce rukou přeložte, vypne se pak pomocí želatiny. Rohy nechávejte cca 3 cm na kažou stranu volné - nepřisponkované, ty se budou zakládat až nakonec. 

4. přesahující rohy můžete založit podle vašeho zvážení. Každý malíř má svůj "styl". Někdo přebytečnou látku trochu sestřihne a pak postupně přeloží doprostřed a přicvakne, někdo nechává delší a nevadí mu sklady více přes sebe. Dávejte jen pozor, jak vypadá finální podoba rohu z přední strany, tam, kam budete malovat, aby se tam nevytvořil nežádoucí sklad.

5. plátno máte připravené na vypnutí. K tomu můžete použít technickou želatinu. Ta se podle potřeby hustoty vaří ve vodě, poté se naředí a vychládnutá se natírá širokým štětcem na plátno. Nezapomeňte natřít také plátno z boku na rámu, také bude pracovat a pomůže vám řádně plátno vypnout. Doporučují se nanášet 1-2 vrstvy. 

6. necháme dostatečně vyschnout. Jemným poklepáním prstů zjistíme, jestli jsme odvedli dobrou práci. Mělo by znít jako bubínek. Plátno je nachystané na šepsování - nanášíme opět 1-2 vrstvy širokým štětcem. Jednotlivé vrstvy necháváme řádně vyschnout. 

 

Máme hotovo a můžeme začít pracovat.