Nenašli jste, co potřebujete? Napište nám: info@atelierumeni.cz

Jak napnout plátno

Jsou dvě možnosti, jak si obstarat podklad na malbu, tedy plátno napnuté na rámu.

Jednou z nich je nákup v obchodě nebo na e-shopu už hotového, napnutého plátna na rámu, které většinou už bývá i našepsované.

Druhá varianta, časově sice náročnější, ale zato umožňující nachystat si podklad přesně dle Vašich potřeb, je napnout si plátno na rám sami.

A na tento proces se společně podíváme zblízka.

 

Co k tomu budeme potřebovat:

1. Dřevěné podrámy: někdy nazývané také jako blindrámy, lišty, rámy – budeme potřebovat 4 ks – pokud chceme čtverec, pořídíme čtyři stejné velikosti, pokud obdélník, pořídíme 2 ks kratší a 2 ks delší (např. 40 a 50 cm). Při větších rozměrech (od 100 cm) počítejte s pořízením také středové příčky, která zabraňuje kroucení rámu, u ještě větších rozměrů jsou pak potřeba příčky dvě nebo rovnou křížová podpěra rámu.

2. Dřevěné klínky na dopnutí: někdy jsou součástí přibalovanou k podrámům, někdy je nutné si je pořídit zvlášt. Do každého rohu budeme potřebovat 2 ks, takže celkem 8 ks.

3. Plátnomůžete si vybrat z nabídky v našem obchodě – najdete tu jak bavlněné, tak lněné a jejich různé směsi. Rozměr si určíte podle velikosti rámu, přesah by měl být cca 5 cm na každé straně.

4. Technickou želatinu na vypnutí plátna – lze ji koupit na váhu, stačí jí opravdu málo (cca 15 g).

5. Sponkovačku: ideálně samonastřelovací určenou přímo k těmto účelům (popř. k čalounění), pokud nemáme, postačí nám hřebíčky – krátké, ideálně určené k čalounění. 

6. Kladivo, nejlépe gumové určené přímo k zatloukání rámu. 

7. Šeps: používá se jako první podkladová vrstva před malbou. Někdo používá i jiné podklady, záleží, co Vám konkrétně bude vyhovovat, akrylový šeps pod akrylovou malbu je však klasickou volbou většiny umělců.

 

Jak napnout plátno na rám?

1. Připravíme si 4 ks podrámu – opatrně nasuneme rohy do sebe tak, aby nám vytvořil požadovaný tvar (čtverec nebo obdélník). Dbejte na to, aby rohy rámu svíraly pravý úhel! Pro kontrolu se nebojte použít úhloměr. Postupně stloukáváme ze všech stran gumovým kladivem (pokud nemáte, můžete použít také klasické kovové, ale v tom přípradě si obstarejte „tlumítko“ úderů, aby se Vám měkké dřevo rámu nepoškodilo). 

2. Jakmile je rám pevný a rohy svírají pevně pravý úhel, položíme si ho na nachystané plátno a to si odměříme – cca 5cm přesah přes rám na každé straně je ideálním. Stříhat nebo řezat nožem je vhodné na zemi nebo na stole, zkrátka na rovné ploše.

3. Na vystřihnuté plátno, ležící lícem dolů, položte do jeho středu rám kulatou stranou dolů. Rovnou stranu lišty vidíte před sebou a na ni budete z každé strany přichytávat plátno k rámu nastřelovací pistolí (sponkovačkou) – pokud nemáte, tak kladívkem a krátkým hřebíčkem. Kolem dokola rámu byste měli mít 5cm volný okraj. Látku plátna na okrajích trochu zahněte, abyste měli čistý sklad, který se netřepí. Začněte na jakékoliv straně rámu, okraj plátna přehněte přes okraj a ve středu lišty připevněte několika sponkami. Rohy se budou připevňovat až později. Pokračujte na protější straně rámu, jemně uchopte látku, napněte ji a její kraj opět přetáhněte přes lať a připevněte. Takto pokračujte i na zbylých stranách rámu, látku nemusíte přílišnou silou vypínat, jen lehce rukou přeložte, dopne se později pomocí želatiny a klínků. Rohy nechávejte cca 3 cm na každou stranu volné – nepřisponkované, ty se budou zakládat až nakonec. 

4. Přesahující rohy můžete založit podle Vašeho zvážení. Každý malíř má svůj „styl“. Někdo přebytečnou látku trochu sestřihne a pak postupně přeloží doprostřed a přicvakne, někdo nechává delší a nevadí mu sklady více přes sebe. Dávejte jen pozor, jak vypadá finální podoba rohu z přední strany, zde by se neměl vytvořit nežádoucí sklad.

5. Plátno máte připravené k vypnutí. K tomu můžete použít technickou želatinu. Ta se podle potřeby hustoty vaří ve vodě, nechává se nabobtnat a vychladnutá se natírá širokým štětcem na plátno. Nezapomeňte natřít také plátno z boku na rámu, také tam bude pracovat a pomůže Vám řádně plátno dopnout. Doporučuje se nanášet 1–2 vrstvy. 

6. Necháme dostatečně vyschnout. Jemným poklepáním prstů zjistíme, jestli jsme odvedli dobrou práci. Plátno by mělo znít jako bubínek. Plátno je nachystané na šepsování – nanášíme opět 1–2 vrstvy širokým štětcem. Jednotlivé vrstvy necháváme opět řádně vyschnout. 

7. Nakonec, až bude Váš obraz hotový, můžete plátno dopnout v rozích pomocí dřevěných klínků. Jak na to, zjistíte ve videu níže. 

 

 

Máme hotovo a můžeme začít pracovat.